Datum: 17. listopada 2024.

Podjeli s prijateljima

Područni seminar za članove vijeća i duhovne asistente mjesnih bratstava OFS-a u Hercegovini

Prema odluci Područnog kapitula Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) u Hercegovini, područno vijeće OFS-a organiziralo je seminar za članove vijeća mjesnih bratstava koji se održao u nedjelju, 13. listopada u Domu sv. Ante na Humcu.
Ovo je prvi put da se održao ovakav seminar, na koji se ukazala potreba za boljim upoznavanjem djelovanja pojedinih službi u vijeću. Na seminaru je sudjelovalo preko 70 članova vijeća mjesnih bratstva i područnog vijeća te 10 duhovnih asistenata. Voditelj seminara bio je fra Zvonimir Batista, duhovni asistent Frame Uskoplje i pomoćnik duhovnom asistentu OFS-a Uskoplje.
Program seminara započeo je okupljanjem i molitvom krunice Božjeg Milosrđa u 15:00. Nakon molitve i uvodnih pozdrava, fra Zvonimir je imao predavanje na temu „Prostorno i vremensko djelovanje OFS-a“, kojim je naglasio važnosti službe unutar vijeća te njihova odgovornog vršenja. Dao nam je smjernice i ideje za rad i djelovanje u pojedinim službama u vijeću, uputio nas na raznolikost zadataka za sve one koji kažu da “posla nema”. Također, s nama je podijelio dvije sheme koje opisuju različita zaduženja po službama te prikaz godišnjeg plana za jedno bratstvo.
Nakon kratke okrepe uz kavu i kolače, imali smo rad po grupama te smo, vođeni pitanjima, iznijeli svoja mišljenja, zatim neke poteškoće s kojima se susrećemo u radu, dali neke prijedloge i svoja iskustva dijelilo s ostalom braćom i sestrama. 
U 18:00 održao se plenum, gdje smo zajednički odgovarali na pitanja o kojima smo razgovarali u grupama, te se nadopunjali. Dotaknuli smo se i nekih tema koje su povukle raspravu i različita mišljenja, no shvaćajući da nijedno bratstvo nema jednake potrebe, svoja bratstva moramo osluškivati i darovati ono što mu treba i raditi na tome. Na kraju smo pohvalili stvari koje su dobre, ali iznijeli i one na kojima treba raditi.
Nadamo se da će iskustvo seminara sudionici moći prenijeti u svoja mjesna bratstva i potaknuti neke nove pozitivne promjene.

Marija Brbor, OFS Humac

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska