Datum: 26. kolovoza 2024.

Podjeli s prijateljima

Hodočašće bratstva OFS-a Široki Brijeg u Srednju Bosnu, dolinu Lašve, dolinu boli, dolinu hrabrih

Krenuli smo u jutarnjim satima na dan BDM naše kraljice, radosnih lica i otvorenog srca. Pedeset putnika i naš mladomisnik fra Željko. Molitva i pjesma na samom početku. Prvo odredište Travnik.
Radosni doček u hodočasničkom domu od don Željka Marića i ostalog osoblja. Krunica, sveta misa na čast sluge Božjega Petra Barbarića, crkva prepuna vjernika i hodočasnika. Krunicu i čitanje animirali su naši članovi, a fra Željko je predslavio svetu misu i na njoj propovijedao. Nadahnuto je govorio o svetkovini BDM kraljice i o krepostima sluge Božjega Petra, koji je jako štovao presveto Srce Isusovo i s ljubavlju razmatrao otajstva krunice. Nakon svete mise duhovnik sjemeništa, don Jakov Kajinić, s gitarom u ruci sve nas je pozdravio, razveselio i upoznao sa svim što ima ova crkva i Centar. Silazak u kriptu gdje se nalazi grob našeg Petra bio je posebno emotivan. Ručak s puno pjesme i polazak za Novu Bilu. Doček župnika, obilazak crkve koja je u ratu bila bolnica. Razgledavanje fotografija iz protekloga rata, također je izmamilo suzu u oku. Sve kao da je još tako svježe. Rashladili smo se pićem i čašicom razgovora i krenuli na brdo Kalvariju. Predivne postaje križnoga puta s poticajnim riječima pratile su nas do samog vrha. Zajedno s nama uspinjali su se braća i sestre iz cijelog Travničkog kraja. Toplina i bliskost na svakom koraku. Druženje, osvježenje, a vrijeme kao da leti. Dalje putovanje ide prema Novom Travniku. Crkva, zavjetna kapelica u čast Drinskim Mučenicima, susret za župnikom trećoredcem don Antom, bili su šećer na kraju. Braća i sestre puni ljubavi pripremili okrjepu i osvježenje.
Dan je bio prekratak, bilo je dosta toga što smo morali i zaobići, ali bit će i druga prilika, ako Bog da. Od srca hvala svima u dolini Lašve na prelijepom dočeku i gostoprimstvu. Nadamo se da se uskoro opet vidimo.

Dragana Lasić, OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska